Nebulizator

Idei de baza in folosirea unui nebulizator

Un nebulizator este in general folosit pentru tratarea astmului si ale altor afectiunui respiratorii, folosind medicamente specifice. Exista cateva tipuri de nebulizatoare care se gasesc pe piata. Insa, cele mai uzuale aparate sunt: nebulizator cu compresor si nebulizator cu ultrasunete. Un nebulizator cu compresor, sau pneumatic, foloseste un jet de aer si este in general un aparat aerosoli mare, care are atasate fire si cabluri pentru alimentare si furtune cu masca sau un inhalator pentru administrarea medicamentelor. Cand vorbim despre un nebulizatorcu ultrasunete, vorbim despre un aparat care este , de obicei, mult mai mic, portabil, iar mastile sau inhalatoarele sunt atasate direct de nebulizator.

In concluzie, un asemenea tip de nebulizator si anume cel cu ultrasunete, este perfect pentru persoanele care se deplaseaza des, sau care au nevoie sa foloseasca un nebulizator la birou sau la scoala. Administrarea medicamentelor direct in plamani s-a dovedit a fi, prin cercetari medicale, mai eficienta si mai rapida prin intermediul unui nebulizator cu ultrasunete. Daca luam in considerare diferite modele de nebulizatoare, aparatul pentru aerosoli cu ultrasunete poate depozita o cantitate dubla de medicamente in plamani, fata de unele modele de un nebulizator cu compresor. De asemenea, nu trebuie sa ne alarmam daca tratamentul cu un nebulizator ultrasonic se termina cu 5 sau 10 minute mai repede decat daca se folosea un nebulizator cu compresor. Un aparat aerosoli cu ultrasunete asigura un tratament mai rapid si mai eficient decat un aparat aerosoli cu compresor. In momentul de fata cel mai performant nebulizator este aparatul aerosoli cu membrane vibrante.

Urmand cativa pasi simpli, cand se foloseste un nebulizator, se poate imbunatati eficacitatea tratamentului si durata de viata a aparatului pentru aerosoli.aerosoli3 Nebulizator Citind manualul de folosire si urmand instructiunile recomandate, inainte de folosirea aparatului si inainte de curatarea acestuia, beneficiarul deja face primii pasi in buna utilizare a unui nebulizator. In functie de fiecare model in parte, tratamentul poate fi mai eficient cand se inhaleaza incet si calm, sau cand se respira normal. De obicei se recomanda ca beneficiarul sa fie asezat pe un scaun, sau pe un pat, astfel se asigura o respiratie normala, iar aparatul nebulizator are o pozitie stabila, fara a fi asezat pe o parte sau inclinat. In unele cazuri, tratarea copiilor, este recomandata sa se faca in timp ce dorm, acest tratament va fi in continuare eficient atat timp cat miscarile copilului nu deranjeaza pozitia acelui nebulizator. In cazurile in care tratamentul cu ajutorul unui nebulizator nu poate fi efectuat decat in timpul somnului, se recomanda modelele mai mari, pentru o mai buna stabilitate in cazul in care miscarile din timpul somnului deranjeaza pozitia acestuia.

Cel mai important factor in a pastra un nebulizator intr-o stare buna, este curatarea acestuia dupa fiecare folosire si uneori chiar si inaintea folosirii. Fara o curatare regulata, nebulizatorul poate fi contaminat si in loc sa trateze afectiunile respiratorii le poate agrava. Partile detasabile ale unui nebulizator pot fi spalate cu putin detergent de vase si apa calda sau fierbinte, iar dupa spalare se poate usca folosind un uscator cu aer, pentru a preveni eventuala contaminare a aparatului dupa spalare.

Fiecare producator are intructiuni de curatare proprii, asa ca cel mai bine este sa se citeasca manualul inainte sa se foloseasca un nebulizator.

Totul despre ce inseamna un aparat pentru aerosoli

Nebulizatorul (Aparatul cu Aerosoli)

Primul aparat aerosoli alimentat sau cu presiune a fost inventat in franta in 1858 de Sales Girons. Aparatul pentru aerosoli folosea presiunea pentru a atomiza medicamentul. Sales Girons 1858 NebulizatorPompa aparatului era folosita exact ca pompa de la bicicleta, cand este ridicata, trage lichidul din rezervor, iar sub presiunea aplicata de utilizator, lichidul este fortat printr-un atomizator, pentru a fi pulverizat prin acel aparat aerosoli spre folosirea pacientului.

In 1864 primul aparat aerosoli actionat de aburi a fost inventat in Germana. Acest nebulizator, cunoscut sub nume de “nebulizator cu pulverizare prin abur al lui Siegle”, folosea un tub venturi pentru a atomiza medicamentele, acesta fiind chiar inceputul tratamentului cu un aparat aerosoli. Importanta marimii particolei inca nu era inteleasa, asa ca eficienta primelor aparate erau mediocre pentru mullti compusi medicinali. Acest dispozitiv consta intr-un arzator cu spirt, care fierbea apa in rezervor pana se transforma in abur, care ajungea intr-un tub suspendat in solutie farmaceutica. Aceasta trece al aburului atragea medicamentul in vapori, iar pacientul inhala acesti vapori printr-un inhalator facut din sticla.

Primul nebulizator electric a fost inventat in 1930 si se numea Pneumostat. Cu acest aparat un lichid farmaceutic ( in general clorura de adrenalina, folosit ca un relaxant muscular pentru a inversa ingustarea bronsica) era transformat in aerosoli cu ajutorul unui compresor electric.nebulizer 02 1 Nebulizator Ca alternativa la acest aparat aerosoli scump, multi oameni din acea perioada optau pentru varianta mai ieftina si mai simpla, nebulizatorul manual numit Parke-Davis Glaseptic.

In 1956, a aparut o tehnologie care concura cu acel aparat aerosoli si a fost lansata de Riker Laboratories sub forma de nebulizator cu doza masurata. Primele produse s-au numit Medihaler-iso (isoprenalina) si Medihaler-epi (adrelnalina). In aceste dispozitive, medicamentele erau umplute la rece si licrat in doze exacte prin intermediul unor supape de masura speciale actionate de un mecanism actionat de gaz (ex: freon sau alt gaz mai putin daunator mediului).

In 1964 a fost inventat un nou tip de nebulizator electronic, nebulizatorul cu unde ultrasonice. In zilele noastre, tehnologia unui nebulizator nu mai este folosita doar in scopuri medicale. Un nebulizatoar cu ultasunete este folosit ca umidificator pentru a pulveriza aerosoli de apa pentru a umezi aerul uscat din interiorul cladirilor. Celebrul aparat aerosoli cu ultrasunete afost inventat pentru a fi compact si usor de transportat.

O noua si semnificativa inovatie a fost facuta in tehnologia constructiei unui aparat aerosoli in 2005 odata cu crearea tehnologiei membranelor vibrante (VMT). Aceasta tehnologie presupune o membrana metalica in care au fost facute intre 1000 si 7000 de gauri cu un laser si care vibreaza deasupra rezervorului de lichid, fortand astfel pulberea fina de aerosoli prin acele gauri. Aceasta tehnologie este mai eficienta decat mecanismul vibrand de la baza rezervorului, ajungandu-se astfel si la un timp mai scurt de administrare a tratamentului. Prin aceasta tehnologie s-a rezolvat si problema incalzirii nedorite a lichidului si pierderilor excesive de medicament.

In acest moment exista pe piata mai multe marci de aparate pentru aerosoli si anume:

  • Aparat aerosoli Omron;
  • Aparat aerosoli Laica;
  • Aparat aerosoli Scala;
  • Aparat aerosoli Nuvita;
  • etc.

Pentru un tratament corect este recomantata opinia unui doctor de specialitate, pentru a primi reteta corecta si pentru a gasi un aparat aerosoli corespunator cu medicamentul folosit.